Despre

 Prepelitele sunt pasari ce apartin ordinului Galinaceelor, familia Phasianidae si se inrudesc cu gainile, fazanii, paunii si potarnichile.

Exista doua categorii de prepelite: salbatice (coturnix coturnix) si domestice (coturnix japonica).

Prepelita de crescatorie a fost obtinuta prin eforturi indelungate ale oamenilor in special ale japonezilor din prepelitele salbatice.

Primele consemnari cu privire la cresterea in captivitate a prepelitelor in Japonia dateaza din secolul al doisprezecelea unde aceste pasari erau tinute ca pasari de casa pentru cantecul lor. Se spune ca un imparat japonez s-a vindecat de tuberculoza dupa ce a consumat carne de prepelita ceea ce a condus la cresterea prepelitelor in Japonia pentru carne si oua in a doua parte a secolului al nouasprezecelea iar in jurul anului 1910 prepelitele erau crescute pe scara larga in a aceasta tara. Intre 1910 si 1941, populatia de prepelite a crescut vertiginos in Japonia, mai ales in zona Tokyo, Mishima, Nagoya, Gifu si in zona Toyohashi. Aceasta perioada a insemnat si expansiunea imperialismului japonez iar domesticirea prepelitelor s-a raspandit in China, Korea, Taiwan si Hong Kong si mai tarziu in Asia de Sud.

Oul de prepelita cantareste, in medie, 12 grame, iar puiul de ecluziune nu are decat 7 – 9 grame, aceasta pasare ajunge la maturitate si depune primele oua la numai 6 – 7 saptamani, fiind capabila de productii anuale de 340 – 350 de oua.

Ouale de prepelita sunt considerate o delicatesă în multe ţări, inclusiv în Europa de Vest si America de Nord. În bucătăria japoneză, ele sunt folosite uneori crude sau fierte ca tamago în sushi şi se găsesc adesea în prânzuri Bento.

Prepeliţa Japoneză este originară din Asia de Est şi este o pasăre migratoare.

Japanese Seattle este o prepeliţă crescută pentru producţia de ouă în special dar se pretrază foarte bine şi pentru producţia de carne, aceasta putând ajunge cu uşurinţă şi la 260g în viu.
Are un colorit inchis la culoare pe spate si aripi, iar pieptul este mai deschis la culoare.Femela prezintă pe penajul de pe piept câteva picături închise la culoare, acest design făcând-o usor de deosebit de mascul care are capul roşcat închis spre maroniu şi acesta nu prezintă acei stopi de culoare închisă pe piept.

  • Incubare: 16-17 zile
  • Greutate ou: 10-14 g
  • Greutate pasăre: (la varsta de 10 saptamani) între 200-280 g
  • Inceperea ouatului: în jurul vârstei de 40 de zile (6 săptâmani)
  • Număr de ouă pe an: cca. 300
  • Găinaţul: foarte bun îngrăşământ nefiind atât de acid ca cel de găină
  • Longevitate: 3-4 ani dar după 2 ani scade şi ouatul

 

Exista aproximativ 15 rase de prepelite pe tot globul, insa mai cunoscute sunt prepelita japoneza si prepelita faraon, cel mai des intalnite in crescatorii. Prepelita californiana cu mot este una dintre cele mai mult cautate rase in cazul celor care cresc aceste pasari ca un hobby; la fel si prepelita Madagascar, o specie destul de rara, dar foarte cautata si apreciata. Prepelita chineza pitica este cea mai mica prepelita de pe planeta si exista in mai multe variante de culori. Prepelita strauss este cea mai colorata dintre toate rasele de prepelite (este albastra si are un mot portocaliu). Prepelitele de copac sunt mai rare la crescatorii de hobby.

Unul dintre principalele avantaje ale cresterii prepelitelor este reprezentat de faptul ca nu solicita un spatiu larg pentru amplasarea boxelor, pe o suprafata de un metru patrat putand fi tinute aproximativ 120 de pasari. Densitatea recomdata pe metru patrat este insa de 80-100 capete, pentru a se obtine o productivitate optima. Pentru o economie de spatiu pot fi amplasate pana la 7 boxe suprapuse. Crescatorul trebuie sa tina seama ca, in ferma, este necesara asigurarea unei temperaturi constante, intre 18 si 25 de grade celsius, ferite de curenti de aer. La fel de importanta este lumina din incaperea in care sunt tinute prepelitele si evitarea oricaror factori de stres. Curatenia este un alt factor decisiv in crescatorie, astfel custile, tavitele de apa si recipientele pentru mancare trebuie sa fie curatate frecvent.

Crescatoriile pot fi orientate fie spre productia de oua, fie spre cea de carne, sau mixte. Specialistii recomanda pentru reproductie trei masculi si noua femele, pentru a asigura o fecundatie de aproape 100%. Crescatorul ar trebui sa asigure baterii de ouat si baterii de crestere (pentru tineret de inlocuire la 1-4 saptamani, iar pentru pui de carne la 1-5 (6) saptamani). Pentru investitii mai reduse se poate folosi si cresterea la sol, pe asternut, dar numai in sectorul de crestere.

Nutritia
Hrana prepelitelor reprezinta aproximativ 70% din investitia facuta de un crescator intr-o astfel de afacere. In Romania se practica hranirea cu furaje uscate, in diferite combinatii. Un proces de hranire obisnuit poate consta intr-o dieta apropiata de cea a gainilor, suplimentata cu proteine precum faina de peste, srot de soia sau lapte praf furajer. Pentru o crescatorie profesionista, in care este necesar un proces de crestere mai rapid, se va apela la diete cu un inalt grad de proteine. Un ou de prepelita cantareste aproximativ 10% din greutatea prepelitei adulte, fata de 5-6% cat este raportul la gaina, iar o prepelita poate produce si 2 oua in 24 de ore. Astfel, calitatea furajului utilizat la hranire devine esentiala, de compozitia lui depinzand asigurarea sanatatii pasarii si implicit calitatea oualor rezultate. Pentru prepelitele aproape ajunse la maturitate, se recomanda o dieta care sa contina cel putin 1,25% fosfor si 3,5% calciu, desi se poate ajunge si la o pondere de 3,9% calciu in perioadele calduroase de vara, atunci cand prepelitele mananca mai putin, dar au nevoie de calciu pentru oua. Este de retinut faptul ca o prepelita adulta consuma intr-o zi o cantitate de furaj de aproximativ 25 de grame.
Incubare
Prepelitele prezinta o maturizare sexuala precoce, astfel ca femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, si poate depune pana la 350 oua intr-un an, iar masculii pot fi folositi la acuplare dupa 40 de zile. Incubarea de prepelite si cresterea acestora nu sunt foarte complicate, insa este esential ca ouale folosite pentru incubat sa nu fie mai vechi de 10 zile. Temperatura de incubare este de 37,5 grade Celsius, si umiditatea de 60% in primele 14 zile. Din ziua a 14-a, pana la iesirea din oua, temperatura ramane intre aceleasi limite ca in perioada anterioara, dar umiditatea trebuie ridicata la 80%. Puii de prepelita se iau din incubator cand sunt uscati bine. In prima perioada de crestere a puilor de prepelite trebuie mentinuta temperatura de 37 grade Celsius. Pentru administrarea de apa se pot utiliza adapatoare pentru pasari, iar ca furaj se poate administra, in primele 5 saptamani, Starter pentru curci sau starter anume pentru prepelite.

Valorificare
Cand vorbim despre valorificarea prepelitelor, principalele piete de desfacere sunt reprezentate de hipermarketurile si de restaurantele din tara. Potrivit presedintelui Asociatiei Cinegetice, Ionut Cercel, exportul de prepelite, carne si oua, este inexistent in Romania. “Din sursele mele, nimeni nu exporta carne si oua de prepelita pe piata externa. Motivele principale sunt lipsa cantitatilor de oua si carne care se solicita, lipsa unui abator autorizat pentru sacrificarea acestora si nu in ultimul rand, lipsa unei ferme autorizate care sa corespunda standardelor impuse de UE”. In plus, fragilitatea oualelor de prepelita necesita conditii speciale pentru ca transportul sa se faca fara pierderi, facand exportul pe acest segment destul de costisitor. Avand in vedere faptul ca, pentru incubatie, ouale nu trebuie sa fie mai vechi de 10 zile, acestea pot fi cumparate direct din crescatoria producatorului. Cat priveste pretul oualor de consum, acestea sunt cumparate de la producatori cu 0,3-0,5 lei pe bucata. “Kilogramul de carne de prepelita costa intre 25 si 35 ron”, precizeaza Ionut Cercel.

Piedicile principale peste care trebuie sa treaca insa crescatorii de prepelite sunt lipsa de interes manifestata de autoritati pentru aceasta activitate, dar si specula din domeniu. “Principala problema cu care se confrunta crescatorii de prepelite din Romania ar fi lipsa de interes a statului vizavi de aceasta activitate, neacordarea de subventie la oul si carnea de prepelita, birocratia si dezinteresul celor din Directia Nationala Sanitara Veterinara de a informa crescatorii de prepelite despre normele ce se impun cu privire la infiintarea crescatoriilor de prepelite, astfel incat sa corespunda normelor aplicate in Uniunea Europeana”, spune reprezemtantul Asociatiei Nationale Cinegetice. “Sunt persoane, autorizate sau nu, care, datorita unor inlesniri acordate de retele mari de magazine si facilitatilor care li se fac de catre DSV-urile locale care le autorizeaza “fermele”, reusesc sa vanda oua de prepelita care, in procent de peste 75%, sunt achizitionate la un pret minimal de 0,1 – 0,15 ron/buc. de la crescatori particulari care nu reusesc sa vanda intreaga productie din crescatoria lor utilizatorilor finali”, comenteaza oficialul cu privire la specula si intermediarii din domeniu.

Avantajele cresterii prepelitelor
• dimensiunile mici (care permit de exemplu sa gazduim 100-110 indivizi pe metru patrat);
• cantitatea mica de furaje consumata zilnic (25-30g pentru o prepelita adult);
• pentru demararea unei mici crescatorii investitia este convenabila
• ouatul precoce, abundent si regulat (femela depune primul ou dupa 6-7 saptamani, iar daca este bine ingrijita poate produce pana la 350 oua/an)
• prepelita de carne (faraon) poate fi comercializata la 40-50 de zile avand o greutate de cca. 350-400 grame/buc
• crestere si maturizare sexuala rapida (dupa 40 de zile masculii sunt folositi pentru reproductie)
• rezistenta la boli (daca se pastreaza conditiile optime de igiena, furajare si climat nu apar probleme de sanatate)
• intrebuintari multiple: oua, carne, repopulare, dresajul cainilor de vanatoare.

Asociatia Nationala Cinegetica coordoneaza activitatea crescatorilor de prepelite din Romania, ofera asistenta de specialitate, stimuleaza si promoveaza aceasta afacere in randul crescatorilor si al potentialilor crescatori, asigura – in limita posibilitatilor – contracte de vanzare in tara si strainatate. Scopul A.N.C. il reprezinta sustinerea dezvoltarii economice, coordonarea, organizarea si promovarea intereselor intreprinderilor mici si mijlocii si a intreprinzatorilor particulari.